I høst fikk Farsund ungdomsskole besøk av Mette Havre. Hun kjemper mot matsvinn. Hun har 60 600 følgere på Instagram under profilen Spis opp maten. Der legger hun ut tips hvordan vi kan redusere det høye matsvinnet vårt, og hun er faktisk med å bidrar til at butikker kaster mindre mat og bruker mindre plastemballasje.

«Matreddersmoothie»

I anledning besøket spurte miljørådet ved Farsund ungdomsskole butikker i nærområdet om å få hente ut frukt og youghurt som egentlig skulle kastes. Vi fikk inn overraskende mye produkter som var helt fine. Vi brukte det vi fikk til å lage fire forskjellige type smoothier. Vi serverte det til hele ungdomsskolen og Mette Havre. Vi fortalte ikke noen om at denne smoothien var laget av produkter som egentlig ville blitt kastet, og ingen merket noe forskjell. Etter at Mette Havre hadde fortalt elevene at noen av varene hadde gått ut på dato eller skulle blitt kastet, var det flere som reagerte med at de syntes smoothien smakte annerledes enn den gjorde når de først smakte den. Vi oppdaget at informasjon om maten endrer hvordan man smaker og ser på den.

Mange lærte at varer som har gått ut på dato ikke nødvendigvis er dårlige. Vi lærte at brune bananer kan brukes til mye godt, som for eksempel smoothie. Vi må bli bedre til å ta vare på ressursene våre, og ikke ha datoskrekk.

På Farsund Ungdomsskole har vi nedsatt et miljøråd på skolen. Vi er en «grønt flagg»-skole med fokus på miljø. Vi gjennomfører også en ukes prosjekt hvert år Prosjekt Havmonsteret, der vi lærer om plast i havet. Vi håper flere skoler setter fokus på miljø. Sammen kan vi gjøre en forskjell. Les gjerne mer om arbeidet vårt, for eksempel da vi var miljødetektiver på Rådhuset og lærte opp ordføreren og hans ansatte i kildesortering, på skolens nettsider: https://www.farsund.ungdomsskole.no/

Vennlig hilsen Miljørådet

Skrevet av Maria Benedikte Kristensen og Angelica Midteide Køhn, Farsund Ungdomsskole